Black hat marketing: wat is dat? En waarvoor moet je uitkijken?

De term ‘black hat’ wordt in de wereld van marketing gebruikt om online technieken en praktijken aan te duiden die malafide zijn. En hoewel deze technieken soms succesvol kunnen zijn, zijn ze vaak niet alleen misleidend of onethisch maar bieden ze bovendien geen enkel toekomstperspectief.

Geduld loont

Wanneer het om marketing en sociale media gaat, is geduld een schone deugd. Een eigen stijl vinden, merkbekendheid nastreven en een trouw klantenbestand opbouwen heeft tijd nodig. Toch vind je online heel wat tools of technieken waarmee je jouw merk op een recordtempo in de schijnwerpers kan krijgen. Waarom dat geen slim idee is en waarom eerlijk en transparant zijn de beste keuze is, leggen we je in deze blog uit.

Vijf black hat technieken die je beter vermijdt

  1. Clickbait: misleidende en sensationele titels en teksten
  2. Engagement kopen
  3. Boost-groepen
  4. Geautomatiseerde volgsystemen
  5. Netwerken aankopen om aan te adverteren
Gebruik jij clickbait voor jouw zaak?

Clickbait: misleidende en sensationele titels en teksten

Tekst is enorm belangrijk in marketing. Door juist te schrijven – op een wervende, informerende en eerlijke manier – kan jij je doelpubliek overtuigen van de waarde van jouw merk. Een goede slogan, een interessante beschrijving of een charmerend aanbod kunnen een potentiële klant het nodige duwtje in de rug geven om een aankoop te maken. Met een goede tekst kom je dus ver: je trekt er mensen mee aan en je verhoogt er misschien zelfs je winst mee.

Maar het tegengestelde is helaas eveneens waar. Ook misleidende teksten lokken mensen naar jouw profiel of merk. Loze beloftes op advertenties en clickbait-titels bij artikels zullen de cijfers op jouw website of kanaal ongetwijfeld razendsnel de lucht doen inschieten, maar hiermee kom je uiteindelijk niet heel ver. Buiten het engagement dat je tijdelijk verhoogt, zal een tekst waarmee je jouw potentiële klanten bedriegt enkel resulteren in slechte reclame, afgebroken aankopen en een aanzienlijk bouncepercentage. Dit geldt ook voor misleidend beeldmateriaal. Een videoknop op een statische afbeelding zetten zodat jouw publiek er dubbel op klikt – wat resulteert in een like voor jou en een teleurstelling voor hen – werkt slechts één keer, want daarna verlies je hun vertrouwen.

Voorbeeld van een clickbait-titel: “Je zal het nooit geloven, maar …

Clickbait staat voor sensationele tekst waarmee je op een listige manier iemand ervan overtuigt om jouw content te consumeren, zonder de belofte van de tekst in te lossen.

Zoek een gulden middenweg in je teksten.

Wil je communiceren over drie dingen, waarvan je weet (door onderzoek vooraf) dat je doelpubliek slechts één ding wil lezen? Schrijf dan over de andere twee zaken met dat ene onderwerp als ankerpunt. Stel je voor dat je een artikel wil schrijven over een van jouw diensten, namelijk marketingcampagnes opzetten: online, in de krant en in een magazine. En je weet dat je publiek enkel geïnteresseerd is in de online variant. Schrijf dan over hoe je van een krantenartikel een goed online artikel maakt en geef daarbij duidelijk de verschillen en gelijkenissen aan. Eindig met wat tips over welke elementen belangrijk zijn in elk medium en je hebt je belofte ingelost zonder je boodschap te verliezen.

Engagement kopen

Probeer jezelf vooral niet te laten verleiden door beloftes dat je écht engagement kan kopen. Door te betalen voor volgers, likes, reacties, shares of een andere vorm van engagement zal je nooit jouw doelpubliek bereiken. Een groter volgersaantal en aantal likes mag misschien mooi ogen, maar als jouw engagement opeens alleen bestaat uit interactie met vreemde, lege profielen zal dit wantrouwen opwekken bij jouw ideale klant. Verder heb je er ook niets aan, aangezien dit soort profielen jouw producten of diensten niet zal aankopen. Gewoon niet doen dus, want voor je engagement telt hetzelfde als voor je vrienden: beter een handjevol echte, dan een stadion vol neppe.

Focus je tijd, energie en financiële middelen op engagement dat wél werkt.

Ga bijvoorbeeld op zoek naar influencers in jouw niche en schakel hen in om jouw boodschap op een originele manier met hun netwerk te delen. Leg ook zeker contacten met je concullega’s. Misschien zijn er profielen die zij volgen, of door wie zij worden gevolgd, die interessant voor je kunnen zijn. Of misschien hebben zij wel een dienst waarop jouw werk perfect aansluit en kunnen jullie elkaar op die manier verder helpen. Ook ambassadeurs die jouw merk gedurende een langere termijn promoten kunnen een slim idee zijn.Wanneer jouw merk eenmaal een goed basisnetwerk heeft opgebouwd, kan je een leuke giveaway organiseren. Zo ontdek je wie geïnteresseerd is in jouw werk. Speel ook in op alle mogelijke vormen van interactie met je netwerk en test zoveel mogelijk relevante manieren om te adverteren.

Boost-groepen (engagement groups)

Wanneer je je netwerk uitbreidt, kom je waarschijnlijk mensen tegen met dezelfde interesses. Elkaar steunen is uiteraard een goed idee. Zo zal je waarschijnlijk automatisch de content liken van een profiel dat jouw content ook systematisch liket en dat profiel volgen nadat het jou begint te volgen. Met zulke partnerschappen verhoog je je zichtbaarheid op sociale media. Of toch wanneer je dat engagement ontvangt net nadat je een post hebt geplaatst, want zo proberen de algoritmes een onderscheid te maken tussen organisch en niet-organisch engagement.

Boost-groepen (ook engagement groups of DM groups) zijn daarom dus geen goed idee. In deze groepen komen namelijk verschillende mensen samen om hun engagement en daarbij hun zichtbaarheid op een platform te vergroten. Afhankelijk van groep tot groep gelden er andere regels. Maar de meeste groepen hanteren ongeveer hetzelfde principe: je volgt iedereen in de groep en reageert op elkaars posts, zowel in de vorm van comments als likes. Maar doordat dit engagement vaak geleidelijk aan binnensijpelt, zal je content geen boost krijgen. Het algoritme van een socialemediakanaal merkt het trouwens ook op wanneer telkens dezelfde profielen interactie hebben met je posts en zullen je hiervoor straffen door je content niet aan andere profielen te tonen.

Ga op zoek naar interessante profielen en zet in op organische relaties met hen.

Like leuke posts en laat oprechte reacties achter. Hoe meer jij op een positieve manier verschijnt in iemands notificaties, hoe groter de kans is dat de persoon achter dit profiel benieuwd wordt naar wie jij bent en wat jij doet. Uit eigen ervaring weten we dat je met deze organische manier van netwerken uitbouwen best minstens één tot twee uur per dag bezig bent. Een duidelijke online aanwezigheid speelt op sociale media namelijk een grote rol. Wanneer je na een tijdje door voldoende profielen (met een interesse) in jouw niche wordt gevolgd, zullen socialenetwerksites je vervolgens voorstellen aan andere mensen die in dezelfde zaken zijn geïnteresseerd. Hashtags werken ook nog steeds erg goed om je posts te delen met je doelgroep. Het loont dus zeker om hier onderzoek naar te doen. Tip: gebruik geen hashtags waaronder al miljoenen posts zijn geplaatst. Ga op zoek naar relevante hashtags die maximaal tien keer jouw volgersaantal zijn gebruikt. Zo ben je makkelijker te vinden wanneer de hashtag wordt opgezocht.

Geautomatiseerde volgsystemen

In hetzelfde rijtje horen ook volgers thuis. Hoewel het aantal volgers niet de heilige graal is, doet het toch wat met de online uitstraling van het socialemediakanaal van jouw bedrijf. Zo lijkt het vaak dat hoe meer volgers je hebt, hoe succesvoller een merk is. Al kan schijn hier enorm bedriegen, want niet elke volger is ook een klant. En niet elke klant is een volger. De juiste mensen aantrekken, is daarom veel belangrijker dan de hoeveelheid. Zo is jouw bedrijf veel beter af met 30 volgers die loyale klanten zijn, dan met 300 volgers waarvan er niet één jouw diensten nodig heeft.

Houd in je achterhoofd dat ook hier eerlijkheid het best werkt en geef niet toe aan geautomatiseerde volgsystemen. Hoewel deze systemen je uiteraard heel wat volgers zullen opleveren, worden er meestal spamprofielen gebruikt –  lege profielen met rare namen. Vaak volgt zo’n profiel duizenden accounts, maar wordt het zelf slechts door een handjevol profielen gevolgd. Als jouw profiel plotseling wordt gevolgd door een merkwaardig aantal profielen dat enkele duizenden accounts volgt, zal jouw profiel ook als spam worden aangeduid. Socialemediakanalen zijn er namelijk op getraind dit soort acties te onderscheppen. Wanneer ze je betrappen, krijg je geen waarschuwing. Maar de kans bestaat dat je een shadowban krijgt, waardoor jouw profiel niet langer zichtbaar zal zijn voor een groot deel van je volgers. En dat kan nefaste gevolgen hebben voor de groei van je profiel.

Socialemediakanalen zijn systemen die zich baseren op data.

Daarom heb je er baat bij jouw volgerslijst grondig te analyseren. Lege profielen en spamaccounts verwijder je meteen best. Op Instagram geldt zelfs dat hoe meer de focus van jouw volgerslijst zich toespitst op jouw werk, hoe makkelijker het algoritmes het vindt om jouw ideale volger te herkennen. Wanneer het algoritme doorheeft wat jij doet en wie er naar jou op zoek is, zal jouw profiel sneller aan hen worden voorgesteld.

Wees dus kritisch over wie je zelf volgt en welke volgers jou mogen volgen. Vrienden en familie mogen je uiteraard steunen. Maar die fanpagina van een Amerikaanse popband die meer dan 2000 profielen volgt, haal je dus best uit je lijst.

Netwerken aankopen om aan te adverteren

Het is slim om op verschillende relevante manieren te adverteren. Als je vervolgens ook nagaat welke manieren voor jou het best werken en als je daar je strategie verder op uitwerkt, heb je een waterdicht plan. Al kan wat vandaag voor jouw merk werkt, volgende week alweer veranderen. Marktonderzoek is dus iets waarmee je voortdurend moet bezig zijn. Maar hoe of waar je ook adverteert, er is één ding dat je telkens nodig hebt: een publiek. Een netwerk opbouwen zal je dan ook het meeste energie en tijd kosten. En ook dit moet je voortdurend updaten.

Zo lijkt het een makkelijke oplossing om netwerken aan te kopen. Denk bijvoorbeeld aan profielen met een groot volgersaantal, websites met veel traffic, mailinglijsten of andere contactgegevens. Maar ook dit is een marketingvalkuil. Je loopt namelijk een grote kans om geld uit te geven aan gegevens die verouderd of niet relevant zijn. Daarnaast zullen de mensen die je target, zich afvragen hoe jij aan hun gegevens komt. Als zij geen toestemming hebben gegeven om contact met hen op te nemen, zal dit een gevoel van wantrouwen opwekken waardoor zij afhaken nog voor jij je kans hebt gehad. Bovendien is het kopen van persoonlijke contactgegevens van mensen die hiervoor geen toestemming hebben gegeven, in strijd met de GDPR-wetgeving. Om commerciële e-mails en nieuwsbrieven te mogen versturen, heb je namelijk de actieve toestemming nodig van je ontvanger.

Het belang van een degelijk netwerk kan niet genoeg worden benadrukt.

Houd in je achterhoofd dat je met mensen werkt en dus moet inzetten op vertrouwen. Wil je gegevens van mensen verzamelen? Laat ze dan zeker toestemming geven. Bied bijvoorbeeld een korting aan als mensen zich inschrijven voor jouw nieuwsbrief en op die manier hun mailadres bij je achterlaten. Of spoor mensen aan om hun vrienden over jouw merk te vertellen en geef hen een extraatje wanneer ze op die manier een nieuwe klant bij je aanbrengen.

Ook hier kan een samenwerking met collega’s interessant zijn. Verkoop jij heerlijke Costa Ricaanse koffiebonen in jouw hippe koffiezaak, maar geen eten? Klop dan aan bij de bakker om de hoek. Misschien stuurt die met plezier zijn klanten naar jou door in ruil voor dezelfde wederdienst. Zo kunnen jullie je klanten een totaalpakket aanbieden door de krachten te bundelen.

Tips voor marketing

Welke marketingtechniek werkt het best?

Jammer genoeg bestaat er geen magische marketingformule die voor alles en iedereen werkt. Als marketeer moet je elke dag weer op zoek gaan naar manieren om je huidige inspanningen te verbeteren, je netwerken verder uit te breiden en je bestaande relaties te onderhouden.

Met deze vijf tips in het achterhoofd kan je alvast starten aan jouw marketingavontuur:

  1. Experimenteer met verschillende mediavormen en -kanalen.
  2. Onderhoud je (online) aanwezigheid op een authentieke manier.
  3. Ga op zoek naar interessante invalshoeken om jouw niche te belichten
    en zorg voor een eigenschap die jou onderscheidt van je concurrentie.
  4. Adverteer op verschillende manieren en bouw vervolgens verder op de manier die voor jou het best werkt.
  5. Sta in contact met alle leden van je netwerk, met zowel nieuwe potentiële klanten als met bestaande klanten, en zorg voor informatieve boodschappen.

Zorg ervoor dat je klanten meteen al de gegevens van jouw zaak hebben, wanneer ze dankzij een geslaagde marketingcampagne bij je terechtkomen. Lees onze tips hierover in onze blog ‘Staan deze gegevens op jouw online bedrijfsprofielen‘.

Schakel je ons graag in voor jouw marketingcampagne? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.