Content in tijden van corona

‘Blijf in uw kot,’ is zonder twijfel de content met de meeste impact de jongste weken. Maar hoe beïnvloedt deze maatregel het werk van een contentbureau als The Owl? We bleven natuurlijk niet bij de pakken zitten en pasten onze manier van werken aan. Zo kunnen we ook enkele nieuwe tips geven om in coronatijden toch leuke content te maken op sociale media!

1. Crisis = anders dan normaal

Ga niet zomaar door met het posten van de normale content van je bedrijf. Tijdens een crisismoment is het extra belangrijk dat je als bedrijf communiceert over de crisis met de buitenwereld. Anders riskeer je een ongevoelige en wereldvreemde indruk te maken.

Wij lieten in eerste instantie bijvoorbeeld de volgers van onze klanten weten of er iets veranderde aan de dienstverlening (openingsuren, werkwijze …).

In samenspraak met onze klanten bouwden we daarna een strategie uit. De ene koos ervoor om foto’s van werknemers te posten die veilig van thuis uit werkten. Terwijl de andere tips gaf om het thuiswerken zo aangenaam mogelijk te maken. Nog andere klanten wilden vooral benadrukken dat hun dienstverlening bleef lopen. Wij bekeken individueel met elke klant welke aanpak voor hun unieke situatie de beste was.

2. Alle wegen leiden naar Rome

Er zijn veel manieren om een verhaal te vertellen. Daarnaast kan niet elk verhaal wachten om verteld te worden. Daarom gaan wij voor die content op zoek naar een ander format. Zo toverden we een video om naar een animatievideo zodat er geen opnames moesten worden uitgevoerd. Dankzij ons veelzijdig team kunnen wij heel kort op de bal spelen en toveren we elk idee om in een nog beter product.

3. Langeafstandsopnames

Lang leve het digitale tijdperk tijdens crisistijden! Video-opnames hoeven niet altijd afgelast te worden, want waar een wil is, is een weg. Heb je een belangrijke opname die je niet kan verplaatsen? Probeer deze content eens te maken via Skype of Zoom. Zo filmde een van onze klanten zelf met zijn eigen camera en coachten wij hem live mee via Skype. Zo konden we stap voor stap uitleggen waarop hij moest letten. Op die manier slaagden we er toch in om de continuïteit van de contentplanning te garanderen.

4. Talking head-opnames

Maar er zijn nog meer opties om videoprojecten toch uit te voeren. Zo kan je ook via Skype ‘talking head’-video’s opnemen. ‘Talking head’ is het klassieke format waarbij één persoon naar de camera kijkt en praat. Dit kan je dus perfect met de camera op je laptop doen. Uiteraard zal de kwaliteit niet dezelfde zijn als bij een professionele shoot, maar de inhoud staat centraal in elke videoproject, zeker in crisistijden.

5. User Generated Content

Een crisis kan ook heel veel opportuniteiten bieden voor jouw bedrijf. Want als de coronacrisis één ding heeft bewezen is het wel dat video – na persoonlijk contact – het belangrijkste communicatiemiddel is. Meer mensen zitten thuis (en op sociale media) dan normaal, dus dit is het moment om vragen te stellen aan je community. Vraag hun input op nieuwe ideeën, vraag hen foto’s op te sturen terwijl ze je product gebruiken, of hou het lichtvoetiger. Soms kan je proberen om een deel van je diensten online te blijven aanbieden (al dan niet gratis). Zou versterk je de band met jouw publiek ook in moeilijke tijden.

6. Wedstrijden & Challenges

Er gaan heel veel challenges rond op sociale media. Spring met jouw bedrijf mee op de kar of verzin zelf een challenge die je merk in de kijker zet. Zo’n challenge is niet voor elk bedrijf relevant. Je kan ook je werknemers inzetten om content te genereren. Werkt je team van thuis uit? Verzamel dan enkele leuke selfies van hun werkplek en publiceer deze op sociale media.

7. Denk op lange termijn

Op dit moment zijn niet veel bedrijven happig om na te denken over nieuwe content. Maar dit is wel het ideale moment om aan langetermijnprojecten te werken die je voorheen op de lange baan schoof. Zo gingen we bijvoorbeeld aan de slag om de website van een klant SEO-vriendelijker te maken. Uiteraard is het in tijden van crisis vaak een kwestie van dag per dag door te komen. Toch raden we klanten aan optimistisch en toekomstgericht proberen te blijven denken. Want na regen komt zonneschijn!