Eerste hulp bij videocamera-angst

Als poseren voor de foto al beangstigend is, dan is spreken voor een videocamera dat zeker. Maar met een paar eenvoudige presentatietips verdwijnt jouw cameravrees als sneeuw voor de zon en spreek jij voor de camera als een volleerd journaalanker en geef je interviews als een toppoliticus.

Kom niet té voorbereid

Uiteraard wil je je goed voorbereiden als je voor de camera iets moet zeggen. Veel mensen willen de antwoorden op de interviewvragen helemaal uitschrijven, maar dat is geen goed idee. Als je volledige zinnen uitschrijft, zal je die ook exact op die manier willen voorlezen voor de camera, en dat haalt de spontaniteit van het interview naar beneden. Het beste wat je kan doen is enkele kernwoorden noteren die je zeker gezegd wil hebben, maar nog niet te veel nadenken over de zinsconstructie.

Tijdens een video-interview met The Owl zullen we er altijd voor zorgen dat jij je comfortabel voelt. We kunnen een vraag en je antwoord daarop uiteraard opnieuw opnemen als er iets niet goed gaat. Niets is definitief. Hoe eng het ook is en hoe tegenstrijdig het ook klinkt, hoe minder voorbereid je komt, hoe vlotter het interview zal verlopen.

Spreektaal vs schrijftaal

Voor sommige video’s werken we met een zogenaamde ‘talking head, een persoon voor de camera die een verhaal vertelt, zoals nieuwslezers en reporters in de journaals. Dan wordt de tekst op voorhand wel vastgelegd, in tegenstelling tot bij een interview. Tijdens het schrijven van zo’n tekst is het belangrijk om rekening te houden met spreektaal.

Spreektaal is geen vreemde taal die je moet leren, het is simpelweg de taal waarin je ook tegen je vrienden op café praat. Als je teksten schrijft ga je zinnen anders vormen dan wanneer je spreekt. Een geschreven tekst is heel moeilijk om voor te lezen, omdat die veel complexere zinnen bevat. Lees de tekst tijdens het schrijven verschillende keren hardop voor, zo voel je meteen of een zin vlot leest. En houd ook rekening met onderstaande tips.

  • Schrijf actieve zinnen en vermijd passieve zinsconstructies.
  • Gebruik geen klemconstructies.
  • Maak je zinnen niet langer dan 20 woorden, zo kom je niet in ademnood.
  • Gebruik geen nominaliseringen (een werkwoord dat als zelfstandig naamwoord wordt gebruikt. Bv: zeg niet ‘het schrijven van een blog is leuk’ maar ‘een blog schrijven is leuk’).
  • Lees je tekst regelmatig hardop voor en herschrijf zinnen als je ergens over struikelt.

Als extra hulpmiddel gebruiken we bij The Owl vaak een autocue, een scherm voor de cameralens waarop je jouw tekst makkelijk kan aflezen terwijl je presenteert. Er is dus geen enkele reden tot paniek.

Presenteren voor camera

Het meest beangstigende aan voor de camera spreken is recht in de lens kijken. Maar we kunnen je geruststellen: dat is bijna nooit nodig. Bij interviews kijk je namelijk altijd naar de interviewer. Je kijkt dus naast de camera naar een vriendelijk gezicht. Bij talking heads moet je soms wel in de lens kijken. Maar aangezien we vaak een autocue gebruiken, kan je dus gewoon naar je tekst kijken. Omdat de tekst op een glazen scherm voor de lens wordt gespiegeld, zie jij als presentator enkel de tekst en niet de lens die daar vlak achter zit.

Houding

We gaven je in onze vorige blog al heel wat tips over hoe je poseert voor de camera. Maar je hebt geluk, want bij video is het nog makkelijker! Bij videoshoots hoef je namelijk helemaal niet te poseren. Je kan gewoon een natuurlijke houding aannemen. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar je zal snel merken dat dat wel meevalt tijdens de shoot. We raden je altijd aan een losse houding aan te nemen. We bekijken samen op de set wat een natuurlijke en ontspannen houding is voor jou. We kunnen bijvoorbeeld al zittend opnemen of rechtstaand of zelfs al wandelend. Aangezien je ook aan het praten bent tijdens de shoot zal je aandacht snel weggaan van je houding en dát is wanneer de videomagie begint.

Nog enkele kleine tips om je lichaam goed te gebruiken:

  • Wiebel niet, maar zorg dat je ook niet verkrampt. Probeer je spieren te ontspannen.
  • Onderdruk geen reflexen, als jouw handen ook graag meedoen om je uitleg te accentueren laat ze dan maar gewoon meedoen.
  • Zorg voor een open houding. Trek je schouders open zodat je longen zuurstof krijgen.

Make-up

Hoe kom je best naar een videoshoot? De zin ‘Kan je dat achteraf niet bijwerken?’ mag je al snel vergeten. In tegenstelling tot foto’s kunnen we niet snel een beeld fotoshoppen. We moeten eerlijk zijn, de technologie is er om dat wel te doen. Maar als je weet dat we opnemen in 25 frames per seconde dan begrijp je dat het een huzarenwerkje is om al die frames aan te passen. Zo denken ze er in Hollywood trouwens ook over. Dat is waarom make-up nog altijd heel belangrijk is in de filmwereld.

Het is vooral belangrijk dat je zelf tevreden bent over je spiegelbeeld. Make-up is volledig naar eigen smaak in te vullen. Een goede tip is wel om compactpoeder te gebruiken. Dat kan je eventueel ook net voor de opname gebruiken. Tijdens videoshoots gebruiken we namelijk veel lampen en die geven warmte af, waardoor je kan beginnen zweten. Daardoor gaat je huid glimmen en dat wordt extra benadrukt door de lampen. Met een beetje poeder op je gezicht krijg je een matte huid en zal je veel beter op beeld staan.

Outfit

Ook hier krijg je veel ruimte om je eigen gevoel te volgen. Als er een dresscode is, briefen we je steeds op voorhand zodat je perfect weet wat je kan aandoen.

We willen ook nog een mythe ontkrachten. Je mag wel degelijk gestreepte patronen dragen. Vroeger waren zulke patronen verboden omdat fijne patronen storing gaven waardoor ze ‘dansten’ op beeld. Maar dat is vandaag niet meer van toepassing omdat we altijd in progressive scan opnemen en niet meer interlaced, zoals in het beeldbuistijdperk.

Ben je met deze tips helemaal klaar om zelfverzekerd te presenteren voor de camera? Neem dan contact op met ons videoteam en dan zien we jou binnenkort misschien op de set.

Wil je graag tips om zelfverzekerd op de foto te staan? Dan kan je heel wat nuttig advies vinden in onze blog Eerste hulp bij camera-angst: de foto-editie.