Hoe maak je een advertentie op Facebook?

Je hoeft geen expert te zijn om te adverteren op Facebook. Ook jij kan via het platform makkelijk je doelgroep bereiken. De meeste ondernemers weten al hoe ze Facebook- en Instagram-posts kunnen boosten. Maar wist jij dat je ook volwaardige advertentiecampagnes kan opzetten via Facebook. Moeilijk? Welnee, in deze blog overlopen we samen met jou alle stappen.

Ga naar de business manager van je bedrijf via business.facebook.com. Klik op de naam van je bedrijf en kies daarna voor advertentiebeheer. In dit overzicht zullen al je campagnes, advertentiesets en advertenties komen te staan. Vergeet niet om links bovenaan het juiste advertentieaccount te kiezen.

TIP: Zie je de naam van je bedrijf niet staan? Dan heb je nog geen advertentieaccount. Hoe je een advertentieaccount aanmaakt, lees je hier.

Problemen met het instellen van je advertentieaccount? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op.

STAP 1: DE CAMPAGNE

Klik op maken en kies een campagnedoelstelling. Het is bij deze stap belangrijk dat je weet wat het doel van je advertentie zal zijn. Elke doelstelling heeft namelijk verschillende voordelen. Afhankelijk van de doelstelling die jij kiest, zal je advertentie er anders uitzien. Er bestaan 11 verschillende advertentiedoelstellingen.

  1. Merkbekendheid: breng je bedrijf onder de aandacht.
  2. Bereik: bereik een zo groot mogelijk publiek.
  3. Verkeer: stuur potentiële klanten naar je website.
  4. Betrokkenheid: genereer meer likes op je Facebook-pagina. Opgepast, deze doelstelling kan je niet selecteren voor een Instagram-campagne.
  5. App-installaties: verhoog het aantal downloads van je mobiele app of desktopapp.
  6. Videoweergaven: maak advertenties die mensen aansporen je video te bekijken.
  7. Leads genereren: verzamel namen en emailadressen.
  8. Berichten: zorg dat meer mensen chatberichten naar je bedrijf sturen.
  9. Conversies: je advertenties wordt getoond aan mensen die het meest geneigd zijn om een koopactie uit te voeren.
  10. Verkopen uit catalogus: mensen die sneller geneigd zijn om te kopen krijgen producten uit je catalogus te zien. Let op, om deze doelstelling te selecteren moet je een catalogus aanmaken in je business manager via handelsbeheer.
  11. Winkelverkeer: target mensen die sneller in je fysieke winkel langs zullen komen.

Kies daarna het betrokkenheidstype dat het beste aansluit bij jouw doelen. Dit is enkel van toepassing op de doelstellingen ‘Betrokkenheid’ en ‘App-installaties’. Zo kan je voor een betrokkenheidscampagne kiezen of je specifiek op likes of reacties wil adverteren.

Geef je campagne een duidelijke naam. Vergeet niet om bij campagnedetails op ‘Meer opties weergeven’ te klikken. Hier kan je de bestedingslimiet van je campagne toevoegen. Je moet een budget van minstens 100 euro instellen.

TIP: Als je van plan bent meerdere campagnes met kleine aanpassingen te maken, kan het handig zijn om de a/b-testing-optie aan te zetten. Zo kan je je huidige campagne als controlecampagne gebruiken.

STAP 2: DE ADVERTENTIESET

Bepaal vervolgens je advertentieset. Kies een looptijdbudget. Stel daarna de periode in waarin je advertenties te zien zullen zijn.

TIP: Bij The Owl raden we aan om je advertenties voor een budget van 100 euro een maand aan te laten staan.

Dan is het tijd om je doelgroep te bepalen. Wie wil je met je advertenties bereiken? Er zijn verschillende criteria waarop je jouw doelgroep kan verfijnen.

  1. Locatie: kies meerdere landen, provincies of steden die je wil targetten. Je kan de straal van de gekozen locatie steeds aanpassen. De straal moet tussen 17 en 80 km liggen.
  2. Leeftijd: je kan personen van 13 tot 65+ jaar targetten. Hou steeds rekening met het advertentiebeleid van Facebook.
  3. Geslacht
  4. Demografische gegevens: target mensen op basis van hun relatie, opleiding, werk, interesses …
  5. Talen
  6. Connecties: je krijgt ook steeds de optie om mensen uit te sluiten die je niet wil targetten. Deze optie kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld de mensen die je Facebook-pagina al volgen wil uitsluiten uit je volgende betrokkenheidscampagne.

TIP: Hou tijdens het instellen van je doelgroep de rechterkolom in het oog. Hier zie je jouw potentiële bereik en resultaten.

Bepaal de plaatsing van je advertenties. Bij deze stap beslis je of je advertenties op Facebook en/of Instagram zullen verschijnen. Wij raden aan om altijd te kiezen tussen Facebook of Instagram. Zo kan je makkelijker conclusies trekken.

Kies steeds voor handmatige plaatsingen. Anders heb je geen controle over de plek waar je advertenties verschijnen. Ten slotte stel je ook hier weer dezelfde kostenlimiet in.

STAP 3: DE ADVERTENTIES

Het is nu tijd om je advertentie te maken. Kijk na of de juiste Facebook- en Instagram-pagina zijn geselecteerd. Kies bij advertentie-instellingen voor ‘Advertentie maken’. Voeg nu de tekst en foto of video van je advertentie toe. Vergeet niet om een duidelijke call-to-action toe te voegen aan het einde van je tekst. De primaire tekst van je advertentie maak je best langer dan twee regels. Verder kan je met een aanzet tot actie-knop een link naar je website plaatsen.

TIP: Maak meerdere advertenties met kleine verschillen in de tekst of afbeelding. Check regelmatig welke varianten van je advertenties het beste scoren. Enkel die advertenties laat je aanstaan.

In de rechterkolom zie je steeds hoe je advertentie eruit zal zien. Hierna hoef je enkel nog op ‘Publiceren’ te klikken. Kijk zeker na in het advertentieoverzicht of de knoppen van je campagnes, advertentiesets en advertenties aanstaan.

Een advertentie wordt niet onmiddellijk gepubliceerd. Pas na de goedkeuring van Facebook begint je campagne te lopen. Dit proces kan enkele uren in beslag nemen.

Heb je nog vragen? Of zou je het beheer van je advertenties toch liever uitbesteden? Wij zijn bij The Owl gespecialiseerd in het opzetten en opvolgen van Facebook en Instagram-advertentiecampagnes. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan bekijken we samen de mogelijkheden.