Hoe maak je leuke Reels?

De Instagram Reels, geïntroduceerd in augustus 2020, kwamen er als reactie op de razende populariteit van het videoplatform TikTok. Daarop posten miljoenen gebruikers dagelijks korte, vermakelijke filmpjes die ontdekt kunnen worden door andere gebruikers. Daar zagen de eigenaars van Instagram vrijwel meteen concurrentie in, waardoor ze besloten Reels te lanceren.

Maar hoe begin je aan Reels en waarom zou je ze creëren? Hieronder vind je wat meer uitleg over de verschillende onderdelen van deze creatieve tool en hoe jij aan de hand van deze elementen een leuk geheel vormt.

Waar vind je Reels op Instagram?

Onderaan in het midden van je scherm zie je het icoon van een filmklapper staan. Hier kan je alle Reels op Instagram bekijken. Wanneer je op het icoontje klikt, krijg je meteen een eerste Reel te zien. Door met je vinger omhoog te swipen kan je de volgende bekijken, enzoverder.

Uit welke onderdelen bestaan ze?

  1. Audio

    Instagram biedt een brede waaier aan muziekfragmenten aan. Hieruit kies je er een om als achtergrondmuziek te gebruiken in jouw Reel. Daarnaast kan je ook je eigen audiofragment opnemen. Als je een Reel deelt met een door jou gemaakt audiofragment, kunnen andere Instagramgebruikers deze audio later ook terugvinden en zelf gebruiken.

  2. Effecten

    Je vindt een uitgebreide keuze aan effecten terug in de Reels-bibliotheek Hiermee kan je onder andere gezichts- en kleurenfilters toepassen op jouw video.

  3. Lengte

    Je kan zelf bepalen hoe lang jouw Reel moet zijn. Die keuze is uiteraard wel beperkt tot de maximum toegestane lengte van 30 seconden.

  4. Snelheid

    Met de snelheid-functie kan je jouw beelden trager of sneller maken. Je kan deze functie dus bekijken als een soort van extra filter waarmee je beelden een interessante toets kan geven.

  5. Lay-out

    Wil je meerdere beelden tegelijk laten afspelen? Dan is de lay-out-functie iets voor jou. De optie spreekt voor zich en maakt beelden invoegen heel simpel. Verschillende creators maken gebruik van deze functie om bijvoorbeeld duetten op te nemen, waarbij je twee mensen naast elkaar ziet zingen.

  6. Timer
    Jezelf filmen vraagt inspanning, je vervult uiteraard verschillende functies tegelijk: producer, acteur, regisseur… De timerfunctie is hierbij je beste vriend. Zoals bij een gewone camera stel je de timer in op een aantal seconden en start je vervolgens met opnemen. Terwijl de timer aftelt, zet jij je klaar om aan je video te beginnen.
  7. Dubbel

    Met deze nieuwe functie kan je zowel je camera vooraan, als achteraan gebruiken en dit tegelijk. Deze functie biedt ook weer heel wat creatieve mogelijkheden. (Al, laten we eerlijk zijn, werd deze functie vooral het leven ingeroepen als reactie op het populaire BeReal.)

Elementen om een Reel te maken

Hoe vorm je met al deze functies een leuk geheel?

Nu je weet wat Reels zijn en welke tools je kan gebruiken om ze te maken, is het tijd om met die kennis aan de slag te gaan. Ideeën opdoen kan je makkelijk op Instagram zelf, door Reels van anderen te bekijken.

Of haal inspiratie bij jezelf door na te gaan waar jij graag naar kijkt. Voeg je eigen toets toe aan dingen die jij interessant vindt en wie weet start jij de volgende trend wel!

 

Hoe zorg je dat jouw filmpjes goed scoren op Instagram?

Een gegarandeerde succesformule om het goed te doen in het algoritme van Instagram bestaat er helaas niet. Wel zijn er enkele zaken waarmee je rekening kan houden om de populariteit van jouw video te vergroten.

 

  • Als je wil dat jouw Reel goed scoort, is het slim om een trending audiofragment te gebruiken.
    Dit betekent dat het op het moment dat jij een Reel wil creëren een populair audiofragment is dat heel wat mensen gebruiken. Zo’n fragmenten kan je herkennen aan een schuin pijltje dat naar boven wijst in de Reels van anderen – dat pijltje verschijnt dan in de linkerhoek onderaan je scherm. Een goed audiofragment vinden, is dus een tijdrovende activiteit. Maar die moeite zal wel worden beloond!
  • Kijk naar wat andere makers in jouw branche doen met hun Reels.
    Baat je bijvoorbeeld een kledingwinkel uit? Dan is het slimmer om een Reel te maken waarin je aan de hand van transities verschillende outfits toont, dan een Reel waarin je 60 foto’s uit jouw camerarol toont. Dit tweede idee zou dan bijvoorbeeld weer passen bij een influencer die op een leuke manier een kijkje in zijn of haar leven wil geven.
  • Over transities gesproken: gebruik ze!
    Reels hebben doorgaans een lengte van 15 seconden, in deze enorm korte tijd moet jij de aandacht van je kijker dus kunnen vastgrijpen en kunnen vasthouden. Door visuele effecten toe te voegen aan jouw content, maak je het interessanter voor de kijker. Zo kan je standaard transities (overgangen) gebruiken door eerst beelden toe te voegen aan jouw Reel, vervolgens op ‘volgende’ en daarna op ‘clips bewerken’ te drukken. Of je maakt je eigen transities door creatief om te gaan met de verschillende beschikbare effecten.
  • Wees origineel!
    Toon met jouw Reel wie je bent of waar jouw merk voor staat. Laat je fantasie de vrije loop en probeer verschillende dingen uit. Hoe meer Reels je maakt, hoe sneller je je hierin zal thuis voelen en hoe makkelijker de creatie ervan zal verlopen. Experimenteer ook met de beelden die je gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld voor de ene Reel foto’s en voor de andere video’s.

Sta je zelf niet graag voor de camera maar wil je toch proberen je van je beste kant te laten zien in een leuke Reel? Lees dan zeker onze blog Eerste hulp bij videocamera-angst!

Heb je nog vragen over Instagram Reels of heb je een leuk idee in gedachten waarbij je onze hulp kan gebruiken? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team, wij helpen je graag verder.