Is Mastodon de nieuwe mastodont op het internet?

Mastodon is up and coming. Sinds Elon Musks overname van Twitter en de rebranding naar X vluchten heel wat mensen naar andere socialemedianetwerken zoals Mastodon. Maar wat is Mastodon eigenlijk en is het rijk van het nieuwe X nu uit? Ons uiltje Frederik vloog uit en ging een kijkje nemen op het nieuwe platform.

Wat is Mastodon?

Mastodon (niet te verwarren met het bijna gelijknamige slurfdier dat op zijn beurt niet verward mag worden met de mammoet) verscheen de laatste weken meer en meer op het toneel nadat X werd overgenomen en Elon Musk meteen enkele veranderingen aankondigde. Toch bestaat het platform al sinds 2016. Mastodon werd opgericht door de Duitser Eugen Rochko als antwoord op X. Het grote verschil is dat Mastodon open source is en geen algoritmes of advertenties heeft.

De broncode van Mastodon is openbaar. Iedereen kan dus kijken wat er onder de motorkap gebeurt en kan helpen het platform te verbeteren. Er zit geen groot commercieel bedrijf achter waardoor Mastodon eigenlijk een beetje van iedereen is. Dat is ook waarom je een server moet kiezen als je een profiel aanmaakt. Er is geen prachtig hoofdkantoor in Silicon Valley met een gigantische serverroom. Mastodon is afhankelijk van een groot netwerk aan aparte servers die samenwerken om alles te doen draaien.

Het netwerk bestaat dus al zes jaar, maar bleef tot enkele weken onder de radar. Deze herfst groeide Mastodon plots even snel als de paddenstoelen. Sinds eind oktober is het aantal gebruikers verdubbeld naar een miljoen actieve gebruikers per maand.

Nog geen mastodont (niet het slurfdier)

Mastodon heeft momentum. Het lijkt op dit moment alsof het X aan het onttronen is, maar dat is een vertekend beeld. Het netwerk krijgt veel media-aandacht waardoor het groter lijkt dan het is. Met zijn miljoen actieve gebruikers blijft het een klein insect tegenover de grote blauwe vogel van X, dat bijna 400 miljoen gebruikers heeft.

Het verschil in gebruikers merk je meteen als je Mastodon voor het eerst gebruikt. Het platform voelt leeg. Je moet al geluk hebben dat de kanalen die je volgt op X of op andere kanalen ook actief zijn op Mastodon. Nog niet veel bedrijven vonden hun weg nog naar de microblogwebsite. Het succes van Mastodon zal dus ook sterk afhangen van de toekomstige groei. Om echt een vaste waarde te worden moet het aantal gebruikers nog fors de hoogte in.

Twitter 2.0

Dat Mastodon een antwoord is op X valt meteen op als je een account aanmaakt. Het ontwerp lijkt op veel vlakken heel sterk op het platform, alleen zie je hier geen ‘tweets’ (nu x’s) maar ‘toots’ en mag zo’n toot 500 tekens bevatten tegenover 280 op X.

Het grote verschil zit dus niet zozeer in de functionaliteit, maar in de achterliggende filosofie. Mastodon is een opensource-platform. Dat betekent dat iedereen de broncode kan bekijken en mee helpen verbeteren. Er is ook geen algoritme of advertenties. Dat is bij X volledig anders, daar is winstbejag wel belangrijk. Mastodon is meer een rebellie tegenover X, dan een vernieuwend platform.

What’s happening?

‘What’s happening?’ was de slagzin van X, en die klopte ook. Ik gebruik X vooral als verzameling van nieuwsbronnen. Via X blijf ik op de hoogte van het laatste nieuws over mijn geliefkoosde voetbalclub uit Liverpool maar zie ik ook meteen artikels van verschillende kranten en krijg ik mijn dagelijkse dosis satire binnen. De grote sterkte van X is, in mijn optiek, dan ook de onuitputtelijke bron aan nieuwskanalen, met daarnaast leuke satirische profielen waaruit je zelf een leuke tijdlijn kan samenstellen.

Net dat is de grootste zwakte van Mastodon. Door het lage aantal gebruikers heb je een veel kleiner aanbod aan kanalen om te volgen. En aangezien mijn X-gebruik vooral in één richting gaat wringt het schoentje daar. Ik laat content vooral tot mij komen en deel zelf heel weinig. Ik ben dan ook afhankelijk van een groot aanbod aan kanalen.

Er zullen dus nog heel wat mensen moeten vluchten naar Mastodon voor het platform van waarde kan zijn voor mij. Ook ik sta kritisch tegenover X maar voor mij is Mastodon (nog) geen volwaardige opvolger. Mastodon wil een antwoord bieden op de frustraties die mensen hebben bij X. Ik kan me vinden in de ethiek van het netwerk. X zonder algoritme, advertenties of commerciële hoofddoelen zou fantastisch zijn. Mastodon wil dat graag zijn, maar is te klein om een goed alternatief te zijn.

De grote conclusie

Mastodon is als een lege Arenbergschouwburg. Je hoort fantastische verhalen over hilarische comedyvoorstellingen, maar zonder artiesten op het podium is een theater niets. Ik vind er geen kanalen die mijn honger kunnen stillen. De app heeft zeker potentieel, maar is te weinig vernieuwend om een gigant als X te bedreigen. Veel mensen maakten al de overstap uit ongenoegen, maar uiteindelijk gaat het maar over een half miljoen mensen over heel de wereld. Dat is niet genoeg om een revolutie te veroorzaken en ik durf te betwijfelen dat die er ook zal komen. X zal zeker gebruikers blijven verliezen aan Mastodon, maar om een grote shift te creëren moet ook de stille meerderheid mee op de kar springen. Zolang Jan Met De Pet zijn gewoonte niet aanpast zal Mastodon niet het nieuwe X worden. En Jan, dat is geen verwijt, we zijn als mens ook maar gewoontedieren, en net daarom zal het blauwe vogeltje vermoedelijk gewoon blijven vliegen.

Ben jij al actief op Mastodon? Een tijdje geleden probeerden we ook BeReal uit. Ontdek onze ervaring in deze blog. Wil je graag alles weten over sociale media? Neem dan snel contact op met ons team!