Maak Smartphonefoto's als een Pro

Het is bijna tweehonderd jaar geleden dat de eerste foto werd gemaakt door licht vast te leggen op een metalen plaat. Anno 2019 is een foto maken eenvoudiger dan ooit.  Geen metalen plaat meer nodig. Zelfs geen hypergeavanceerde camera. Met de supercomputer in je broekzak kom je al een heel eind. Maar hoe kan je het maximum uit jouw smartphone halen? Met onze tien tips maak jij vanaf nu nog betere foto’s!

1. Exposure

Hét belangrijkste bij fotografie is licht. Meer nog, een foto IS in essentie licht. Zorg daarom altijd dat je object goed belicht is. Een onderbelicht object zal je iPhone digitaal corrigeren, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit. Je kan natuurlijk je foto’s achteraf bewerken, maar als je belichting meteen goed zit, ben je zeker van het beste eindresultaat.

Om je belichting in te stellen tik je op het scherm op het object dat je wilt scherpstellen. Er verschijnt dan een geel vierkant met een zonnetje naast. Maak de foto lichter of donkerder door het zonnetje naar boven of beneden te schuiven.

2. AE/AF-vergrendeling

Je hebt net je foto scherpgesteld en de belichting goed gezet. Je bent dus helemaal klaar om de foto te maken, toch? Tot je iPhone plots zelf de scherpte aanpast. Een vervelend euvel dat gelukkig makkelijk te voorkomen is. Je hoeft alleen maar op je scherm te tikken en dit even vast te houden. Op die manier wordt de AE/AF-vergrendeling geactiveerd. Zo zal je focuspunt en belichting niet meer veranderen als je je camera beweegt of als er iemand voorbijloopt.

3. Stel HDR in

Met HDR of High Dynamic Range vergroot je het dynamisch bereik van je foto’s. HDR bundelt meerdere foto’s met verschillende belichtingen tot één foto. Daardoor krijg je altijd een mooie evenwichtige belichting in lichtsituaties met veel contrast. Voor het beste resultaat raden we je aan om je smartphone zo weinig mogelijk te bewegen. Dat kan je doen door gebruik te maken van een statief. De HDR-functie is standaard actief op je iPhone.

4. Gebruik Portretmodus

De iPhone 8 en nieuwere modellen beschikken over een portretmodus. In de portretmodus heb je keuze uit een aantal belichtingsinstellingen. Het grootste voordeel van de portretmodus is de kleine scherptediepte. Scherptediepte is het gebied dat scherp wordt afgebeeld op de foto. Een kleinere scherptediepte zorgt voor een mooie onscherpe achtergrond. Vooral DSLR-camera’s staan bekend voor dit effect, maar ondertussen kan je dus ook mooie portretfoto’s maken met je iPhone.

5. Niet zoomen!

Het is vaak verleidelijk om snel even te zoomen op een object als je net iets te ver staat. Maar toch doe je dat beter niet met de camera van je iPhone. De reden daarvoor is dat de zoom van een smartphone geen echte zoom is. Een echte camera met objectief zoomt optisch in door de brandpuntafstand te vergroten. Bij een smartphonecamera kan dat niet en dus zoom je digitaal in. Zo’n digitale zoom leidt helaas tot kwaliteitsverlies, want je foto wordt gewoon vergroot en bijgesneden.

6. Stel grid in

Bij fotografie is het technische aspect belangrijk, maar nog belangrijker is de compositie. Hoe creatiever hoe beter, maar er zijn wel enkele regels. Een van de belangrijkste is de ‘regel van derden’. Die is heel eenvoudig. Deel je beeld zowel horizontaal als verticaal op in drie vlakken zodat je een raster krijgt. Positioneer daarna het onderwerp van je foto op een van de kruispunten of lijnen van het raster om een mooie compositie te bekomen. Je kan de Grid-functie eenvoudig activeren in de instellingen van je camera-app.

7. Experimenteer met standpunt

Als je het grid hebt geactiveerd, heb je een houvast voor mooie composities. Maar hoe kan je die composities naar een nog hoger niveau tillen? Verander van standpunt. Het is makkelijk en snel om een foto te maken vanop borsthoogte, maar creatief is het allerminst. Zoek naar nieuwe perspectieven om jouw foto’s nog mooier te maken.

8. Live photos

Dankzij de livefoto-functie kan je jouw foto’s tot leven wekken. Helaas wordt de functie niet ondersteund door sociale netwerken zoals Instagram. Maar livefoto’s hebben nog een ander groot voordeel. Je kan een livefoto omzetten naar een longexposure-foto. Dat doe je eenvoudig door je livefoto te openen in je fotoalbum en naar boven te swipen. Je krijgt dan een aantal effectopties. Selecteer ‘lange belichting’ et voilà! Gebruik wel een statief voor het beste resultaat.

9. Panorama

Met de panorama-functie kan je makkelijk een wijd landschap vastleggen op één foto. Je draait gewoon je camera van links naar rechts en je panoramafoto is klaar. Maar je kan nog meer uit deze functie halen. Zo kan je de richting veranderen door op de pijl te drukken. En je kan ook een verticale panorama maken door gewoon je toestel in landscape vast te houden.

10. Burst mode

Foto’s maken van snel bewegende objecten is niet makkelijk. Met de burstmodus wordt dat al heel wat eenvoudiger. Houd de cameraknop ingedrukt om de burst mode te gebruiken. Je iPhone maakt dan heel veel foto’s snel na elkaar. Zolang je de knop ingedrukt houdt, blijf je ook foto’s maken. Nadien kan je in je galerij je favoriete foto‘s selecteren.