SEO voor copywriters

Waar verwerk je zoekwoorden?

Een bezoeker van je website waardevolle informatie bieden blijft het allerbelangrijkste om goed te scoren op Google. Maar om jouw website beter vindbaar te maken in zoekmachines hoor je zoekwoorden op strategische plekken in je tekst te verwerken. Waar je die zoekwoorden het beste gebruikt, vertellen we je graag in deze blog.

  1. Gebruik je hoofdzoekwoord in de titel
  2. Schrijf een bondige metabeschrijving
  3. Een duidelijke URL is een must
  4. Vermeld je zoekwoorden in tussentitels
  5. Benoem je hoofdzoekwoord in je inleiding
  6. Gebruik zoekwoorden in je tekst
  7. Beschrijf afbeeldingen met alt tags
  8. Verwerk zoekwoorden in je hyperlinks

Ook de technische kant en autoriteit van je website spelen een rol in het SEO-verhaal. Daarover lees je meer in onze blog SEO for dummies.

1. Gebruik je hoofdzoekwoord in de titel

Met je titel overtuig je iemand om op jouw website te klikken. Zet je belangrijkste zoekwoord vooraan en gebruik vijftig tot zestig tekens. Je metatitel mag commerciëler zijn dan de titel van je webpagina.

2. Schrijf een bondige metabeschrijving

In zoekresultaten staat onder een metatitel altijd een korte omschrijving van een pagina. Met je metabeschrijving overtuig je mensen om door te klikken naar je website. Zoekwoorden in een metabeschrijving worden vetgedrukt getoond.

Maak je metabeschrijving niet langer dan 150 tekens. Met de SERP snippet kan je een preview van je metabeschrijving bekijken. Soms stelt Google zelf een metabeschrijving samen om beter op de vraag van gebruikers in te spelen.

3. Een duidelijke URL is een must

Google weet waarover je webpagina gaat dankzij URL’s. Korte en simpele URL’s werken het beste. Vermeld zeker je belangrijkste zoekwoord. Spaties vervang je door een koppelteken. Vraag hulp aan de developer van je website voor je de URL’s verandert. Via een redirect kunnen de bezoekers van je website meteen naar de juiste pagina worden geleid.

4. Vermeld je zoekwoorden in tussentitels

Met tussentitels maak je de structuur van je tekst duidelijk. Zet daarom je zoekwoorden in je tussentitels. Je herkent tussentitels in de backend van je website aan H1, H2, H3 …

5. Benoem je hoofdzoekwoord in je inleiding

Google scant de inleiding van je website. Zet daarom zeker je hoofdzoekwoord in je inleiding. Beantwoord de vraag van je webpagina kort in je inleiding. Google toont directe antwoorden als snippet in de zoekresultaten.

6. Gebruik zoekwoorden in je tekst

Je hoeft je zoekwoorden minder vaak te vernoemen dan je denkt. Het zogenaamde ‘keyword stuffing’ is (gelukkig) passé. Het belangrijkste is dat je tekst goed leesbaar blijft. Probeer je tekst daarom niet te vol te steken met zoekwoorden. Schrijf wat natuurlijk aanvoelt. Zoekmachines zijn ondertussen zo geoptimaliseerd dat je je voornamelijk kan focussen op wat belangrijk is voor de lezer. Dat zal ook werken voor zoekmachines.

7. Beschrijf afbeeldingen met alt tags

Google kan niet indexeren wat er op een afbeelding te zien is. Geef je afbeeldingen daarom een duidelijke bestandsnaam en vul een foto-omschrijving of alt tag in. Deze tekst kan je invullen in de backend van je website. Behalve zoekmachines help je ook mensen die voorleessoftware gebruiken.

8. Verwerk zoekwoorden in je hyperlinks

Pagina’s waar veel naar wordt verwezen door andere pagina’s of websites, scoren hoger in de zoekresultaten. Opgelet: links op sociale media of gesponsorde content tellen niet mee. Ook reacties op blogs en fora vinden zoekmachines niet relevant.

Met interne links kan je zelf ook bepaalde pagina’s belangrijker maken. Via de anchor text maak je Google duidelijk waar een pagina over gaat. Gebruik een relevant zoekwoord in je hyperlink. Varieer met de bewoordingen van je links. Verwijs niet alleen naar je eigen website, maar ook naar externe bronnen. Dat komt je autoriteit binnen Google alleen maar ten goede.

Wil je graag hulp bij SEO? Bij The Owl schrijven we graag websiteteksten die goed scoren bij je doelpubliek én bij zoekmachines. Interesse? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.