Top-10 Van Engelse Woorden Van Nederlandse Origine

Een leenwoord is een woord afkomstig uit een andere taal dat wordt geïntegreerd in de taal. Het Nederlands kent veel leenwoorden. Denk maar aan website (Engels), sowieso (Duits), bureau (Frans). Het gebeurt niet vaak dat andere talen woorden ontlenen uit het Nederlands maar toch zijn er een aantal woorden die zijn opgenomen in andere talen. Dit is onze top-10 van Engelse leenwoorden uit het Nederlands.

1. Coleslaw

Koolsla werd in de 18e eeuw in Amerika ontdekt en groeide uit tot een populair bijgerecht. De fans van de fastfoodketen KFC kennen deze salade van witte kool als geen ander.

2. Furlough

De vertaling lijkt te makkelijk om waar te zijn. In het Engels betekent furlough gewoon verlof, maar meestal gelinkt aan soldaten of werknemers die tijdelijk ‘verlof’ krijgen.

3. Keelhauling

Een van de ergste straffen die een zeevaarder kon ondergaan was kielhalen. Je kreeg een metalen constructie om je lijf en werd met een touw onder de kiel van het schip heen gehaald. De straf en dus ook het woord dateren uit de 16e eeuw, toen Nederland een grote zeemacht was.

4. Frolic

Het werkwoord ‘to frolic’ betekent zoveel als ‘ravotten’ of ‘zich uitleven’. Het komt van het Nederlandse woord ‘vrolijk’.

5. Cookie

Het woord kwam eerst in het Schots voor maar dat was niet het koekje zoals wij het kennen, eerder een plat zoet broodje. Het echte ‘cookie’ werd begin 19de eeuw uit het Nederlands ontleend.

6. Brooklyn

Het Amerikaanse stadsdeel van New York is genoemd naar het Nederlandse dorp Breukelen bij Utrecht waar onder andere dichter Pieter Nicolaas van Eyck werd geboren. Brooklyn kwam aan zijn naam door de Nederlanders die in de 17de eeuw uit Breukelen naar de New Yorkse wijk kwamen.

7. Boss

Boss komt – verrassing – van het Nederlandse ‘baas’. Het leenwoord kent zijn oorsprong in het midden van de 17e eeuw.

8. Boulevard

Boulevard werd niet rechtstreeks uit het Nederlands opgenomen maar uit het Frans. De Fransen ontleenden het woord op hun beurt dan weer uit het Nederlands. Het Franse ‘boulevard’ komt van het Middelnederlandse woord ‘bolwerc’, wat we nu beter kennen als een ‘bastion’.

9. Skate

Nederland en schaatsen, het blijft een uitstekende combinatie. Geen wonder dat de Nederlandse taal aan de oorsprong lag van het Engelse ‘skate’.

10. Gin

In de Lage Landen wordt er al sinds de Middeleeuwen geëxperimenteerd met wijndistillaten. Ook jenever werd in onze contreien uitgevonden. De drank werd ook in Engeland populair maar werd daar afgekort tot ‘gin’.