Wat Hebben We Deze Maand Geleerd? Maart 2019

Maart was een woelige maand in de wereld van de sociale media. Facebook was een tijdje niet bereikbaar, de Europese Unie heeft een nieuw artikel omtrent auteursrecht op het internet gestemd, in Frankrijk heerst een online taalstrijd, … Wij hebben de belangrijkste nieuwtjes op een rij gezet zodat je weer helemaal mee bent.

Facebook Down

Op 13 maart sloeg het noodlot toe. Facebook en al zijn bijhorende platformen zoals WhatsApp en Instagram waren een tijdlang niet bereikbaar. Resultaat: Facebookgebruikers trokken naar Twitter om de problemen aan te kaarten bij het Amerikaanse bedrijf. Een dag later kondigde Facebook op het concurrerende platform aan dat de problemen achter de rug zijn. Gelukkig voor Facebook zijn er nog andere sociale media.

EU Voert Uploadfilter In

Het Europees Parlement heeft een nieuwe auteursrechtenrichtlijn gestemd. Voortaan zullen sociale media en andere online platforms zelf moeten toezien op het beschermen van de auteursrechten.

Er is kritiek op de maatregel. De wettekst is zo uitgebreid dat het verschillende interpretaties toelaat. Zo zouden ‘memes’ wel toegelaten zijn als je het als een parodie bekijkt maar de vrees is dat ze toch niet door de filters zouden geraken, en dat wordt door sommige partijen aanzien als online censuur.

Lees hier het volledige artikel van NOS.

#TeamPainAuChocolat of #TeamChocolatine

In Frankrijk heerst een discussie over de naam van het ‘chocoladebroodje’, het debat is zelfs de politiek binnengedrongen. Een opiniepeiling moet uitmaken of het voortaan ‘pain au chocolat’ of ‘chocolatine’ wordt.

Ook op sociale media is de verdeeldheid groot, daar woedt een strijd tussen #TeamPainAuChocolat en #TeamChocolatine. Het is maar af te wachten of Luik zich niet in de discussie gaat moeien, in de ‘Vurige Stede’ noemen ze de lekkernij ‘couque au chocolat’.

In Nederland spreken ze dan weer van een ‘chocoladekoek’ in plaats van het Vlaamse ‘chocoladebroodje’. Als daar maar geen taalstrijd van komt. #TeamChocoladebroodje

Lees hier het artikel van Het Nieuwsblad

Avenge The Fallen

Op 26 april komt de nieuwe ‘Avengers: Endgame’ uit. Om de film te promoten zette Marvel een socialemediacampagne op. Het officiële account van de film publiceerde op Twitter tientallen posters met de nog levende protagonisten onder de titel ‘Avenge The Fallen’.

Het internet nam de actie over en bombardeerde de sociale media met creatieve parodieën op de affiches waarin ook gesneuvelde karakters uit andere franchises werden betrokken.

1 Miljoen Erasmusbaby’s

Al meer dan 30 jaar kan je dankzij het Erasmus-programma een deel van je opleiding aan de hogeschool of universiteit in het buitenland doen. Een Erasmus-uitwisseling is een uitdaging voor studenten, ze komen uit hun comfort zone, leren een nieuwe taal spreken en leren andere culturen kennen. Het grootste argument om ‘op Erasmus te gaan’ is echter de liefde. Heel wat studenten lopen tijdens hun uitwisseling de liefde van hun leven tegen het lijf en dat heeft volgens de EU naar schatting al 1 miljoen Erasmusbaby’s opgeleverd.

Lees het volledige artikel van Vice

Geslaagde Influencer Marketing

Op 27 maart maakte de nieuwe Dumbo van regisseur Tim Burton zijn debuut op het witte doek. Het promotieteam van de film schakelde het populaire Twitteraccount ‘We Rate Dogs’ in. Het kanaal riep op om te reageren met foto’s van honden die ook buitengewone oren hebben zoals Dumbo. De tweet kreeg maar lieft 23 duizend reacties.

Dit is de winnaar van de ‘Dumbo-wedstrijd’:

Plagiaat Of Niet?

Binnen minder dan twee maanden is het weer zover, dan trekt België opnieuw naar de stembus. De campagnes zijn dan ook deze maand van start gegaan. Ook de partijen weten blijkbaar dat video het beste scoort op sociale media. Groen lanceerde een video onder de slogan ‘We Delen Meer Dan We Denken’. Wij weten alvast waar ze inspiratie hebben opgedaan. Kijk maar naar dit filmpje van het Deense TV2 dat twee jaar geleden werd gepubliceerd: