Wat is Verloren Maandag?

De kerstcadeaus zijn uitgepakt, het vuurwerk is afgestoken, de Drie Koningen zijn aan de deur geweest… dan weet je dat het tijd is voor worstenbrood en appelbollen!

 

De datum van Verloren Maandag wordt elk jaar volgens een vaste berekening bepaald. Hou je vast: elke eerste maandag na de zondag na Driekoningen is het zover. De dag waarop we massaal worstenbroden en appelbollen eten. Maar waar komt de traditie vandaan?

Er bestaan verschillende verhalen over het ontstaan van deze traditie. Het staat vast dat de appelbollen en worstenbroodjes een typisch Vlaamse traditie zijn. Vooral de provincie Antwerpen blijft deze heerlijke caloriebommetjes volhardend verorberen. De herkomst van de naam blijft een groot mysterie. Wij zetten de vier meest waarschijnlijke verklaringen voor je op een rijtje.

1. Middeleeuwse eedaflegging

In de late middeleeuwen zou ‘Verloren Maandag’ ook wel ‘Verzworen Maandag’ zijn genoemd. Die dag legden namelijk heel wat ambtenaren de eed af. Dat werd uitgebreid gevierd, waardoor er maar weinig van werken in huis kwam. Een verloren werkdag, oftewel een ‘Verloren Maandag’ dus. Een worstenbroodje was dan een budgetvriendelijk hapje om te serveren tijdens de festiviteiten.

2. Om de dorst te lessen

In de 18de eeuw organiseerden de gilden hun nieuwjaarsfeest steeds – hier komt ‘ie weer – op de maandag na de eerste zondag na Driekoningen. De gildeleden trokken van deur tot deur om iedereen persoonlijk een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Ook op deze dag werd niet gewerkt, wat de naam ‘Verloren Maandag’ zou verklaren. Het worstenbroodje was in dit geval een uitvinding van café-uitbaters om de gildeleden die met nieuwjaarswensen langskwamen meer te laten consumeren. Van het zoute broodje kregen ze meer dorst waardoor ze dus ook meer drinken bestelden.

3. Onverkoopbaar vlees en brood

Volgens anderen vindt de naam zijn oorsprong in de Antwerpse haven. De havenarbeiders mochten die dag naar goede traditie op kosten van de natiebazen drinken. Daar kregen ze een warm hapje bij, een combinatie van onverkoopbaar, of verloren, vlees, en brood. Vandaar dus de naam ‘verloren maandag’.

4. Voor het goede doel

Een laatste verklaring is dat Antwerpse arbeiders op de feestdag Driekoningen hun loon kwistig opsoupeerden waardoor er de maandag daarna bijna niets overbleef. Slagers en cafés lieten hun goed hart zien en gaven worstenbroodjes – goedkoop, lekker en vullend – aan de arbeiders. Die dag maakten de slagers dan ook verlies, waardoor het een ‘verloren maandag’ was.

Welke verklaring nu ook de juiste is, laat het je vooral goed smaken op die bewuste eerste maandag na de zondag na Driekoningen.

Bronnen:

https://www.beleven.org/feest/verloren_maandag_belgie

http://www.beetgraag.be/verloren-maandag-waar-komt-de-traditie-vandaan/